Teknologian käyttö auditorioluennoilla
Dialogin toteuttaminen opettajan ja opiskelijoiden välillä on haastavaa
Minulta kysyttiin äsköttäin olisiko minulla ideoita ns. massaluentojen parantamiseen ja tehostamiseen oppimisen kannalta.
Massaluennoilla tarkoitetaan tässä yhteydessä luentoja isoissa auditorioissa. Aluksi ajattelin, että vuorovaikutusta opiskelijoiden kanssa on hankalaa saavuttaa tällaisessa asetelmassa. Opiskelijoiden ääni ei tahdo kuulua opettajalle asti ja rohkeinkin opiskelija empii aukaista suunsa noin suuren joukon läsnäollessa.
Ajattelin massaluentojen korvaajiksi lähinnä nykyään paljon käytettyjä webinaareja ja niissä usein käytössä olevaa chattia kysymysten esittämiseen.
Toinkin esille chat:n käytön opiskelijalle luontevana tapana dialogille.
"Kynnys esittää kysymyksiä netin kautta on matalampi kuin esiintyminen suuren ihmisjoukon läsnäollessa."
Aloin pohtia asiaa ja ajattelin, että ajatusta voisi myös jatkojalustaa.
Chat:n tai whatsup:n tapaisen pikaviestimen käyttö myös luentosalissa luentojen aikana voisi olla kokeilemisen arvoinen idea.
"Keskustelut voisi heijastaa myös luentojen aikana näkyviin."
Luennoitsijan näkyviin tulisi chat:n tai pikaviestimen kautta lähetetyt kysymykset ja kommentit sekä niissä käyty keskustelu. Keskustelut voisi heijastaa myös luentojen aikana näkyviin luentosalin valkokankaalle, jolloin kaikki näkisivät esitetyt kysymykset ja kommentit. Opiskelija voisi osallistua keskusteluun lähettämällä oman kommenttinsa.
Oppimisympäristön hyödyntäminen
Oppimisympäristöä kannattaa hyödyntää luentojen aikana. Kaikki materiaali on ladattuna siellä mielellään ennen luentojen alkamista, mutta materiaalia voidaan ladata sinne luentojen aikanakin.
"Oppimisympäristön hyödyntäminen monipuolisesti opetuksen aikana tehostaa opetustilannetta"
Oppimisympäristöissäkin olevia kyselyjä (survey, feedback) voisi myös hyödyntää. Kyselyjen tarkoituksena on esimerkiksi varmistua siitä, onko opetettava asia ymmärretty ja miten hyvin. Tai vaikkapa edetäänkö opeteltavassa asiassa liian hitaasti vai onko etenemistahti sopiva tai liian nopea. Voidaan kysyä myös mielipiteitä jostain asiasta. Täällöin tarkoituksena on osallistaa opiskelijaa oppimistapahtumaan.
Kunnollisen audiovisuaalisen laitteiston merkitys
Kunnolliset audiovisuaaliset laitteet tekevät esimerkiksi hyvän opetusvideon katselun opetuksen aikana mahdolliseksi.
"Opetusvideoiden hyödyntäminen osana opetustilannetta"
Opetusvideoita voidaan hyödyntää monella tapaa. Sellainen voi toimia esittelynä opetettavalle asialle, sisältää hyviä esimerkkejä opiskeltavasta aiheesta tai toimia koosteena opetetuista asioista. Hyvin lomitettuna opetukseen ne selventävät, konkretisoivat tai jäsentävät opiskeltavaa asiaa.
Reaaliaikaisen tuen tarve
Opettajan kannalta kaikki ylimääräinen tekniikka ja sen huomioiminen opetustilanteessa varmasti lisää stressiä. Onhan esiintyminen ison joukon edessä muutenkin riittävän stressaavaa.
"Teknologian tulee auttaa - ei olla ylimääräinen riesa"
Tällöin on tärkeää varsinkin ensimmäisillä kerroilla tekniikan kanssa avustavan henkilön mukanaolo.
Tämä pedagogi.fi blogi on asennettu palvelimelle, jota ylläpitää Compuline Oy