Nextcloud - kätevä työkalu opetuksessa ja etäpalavereissa
Mikä nextcloud on?
Nextcloud on nykyaikainen oma pilvipalvelusi, joka tarjoaa erittäin paljon ominaisuuksia. Siinä on tiedostojen ja hakemistojen säilytys ja jakomahdollisuus kuten esimerkiksi dropbx:ssa tai onedrivessa. Tämän lisäksi siinä on lukuisia ryhmätyöominaisuuksia, joita voit hyödyntää opetuksessa monin tavoin.
Nextcloud on turvallisen tapa säilyttää ja hyödyntää tietojasi omassa pilvessä.
Voit tallentaa asiakirjasi, opetusmateriaalisi, videosi, äänitallenteesi palvelimelle ja jakaa ne haluamillesi ihmisille antamalla heille oikeuden muokata tai vain katsoa asiakirjaa tai opetusmateriaalia. Voit jakaa tiedostot tai hakemistot myös linkkinä haluamillasi oikeuksilla.
Työryhmän jäsenet, joille on annettu oikeudet voivat yhdessä työstää office asiakirjoja verkossa ilman, että tietokoneelle tai tabletille on asennettu tekstinkäsittely, esitysgrafiikka tai taulukkolaskentasovellusta samaan tapaan kuin openoffice -ohjelmistolla. Tämä nextcloudin sovellus, joka käyttää onlyofficea tai collabora projektin tuotoksia näyttää toimivan erittäin hyvin.
Kalenteri, joka on helposti linkitettävissä (caldav -standardi) kännykkään tai muihin kalenteriohjelmistoihin toimii työryhmän palaverien ajanvarauksessa helposti, jos niin halutaan. Linkityksen avulla kalenteri toimii verkossa huomaamattomasti ja voit edelleen käyttää tuttua kalenteriohjelmistoasi, johon kalenteri on linkitettynä.
Ei lisenssimaksuja, ilmainen, ällistyttävän monipuolinen ja helppo.
Selainpohjainen videokuvan, äänen ja työpöydän jakaminen Toimii Windows, Linux ja Macin käyttöjärjestelmissä ja mobiililaitteissa.
Nextcloudissa on mahdollista html5 -standardiin perustuvan videokuvan, äänen ja työpöydän jakaminen, joka ei vaadi minkään erillisen sovelluksen asentamista tietokoneeseen tai mobiililaitteeseen. Tekniikka jopa toimii. Olen testannut sitä useammassakin palaverissa mökiltäni käsin. Todellakin paikasta riippumatonta etätyötä.
Toimii mobiililaitteissa
Etäyhteys selaimella toimii jopa android -puhelimen selaimella. Jos haluaa asentaa erillisen pikaviestin applikaation niin sellainenkin toki löytyy. Selainversion käyttö toimii erinmaisesti etäohjauksen työvälineenä mobiililaitteellakin. Käyttäjän kannalta etuna on parempi tietoturva ja päivitysten tarpeen puuttuminen.
Kalenterin ja office työkalujen lisäksi Nextcloudissa on joukko erinomaisia yksinkertaisia työkaluja ryhmätyöskentelyn tueksi kuten esimerkiksi tiimeille tarkoitetut tehtävälistat ja muistiot. Tehtävien toteutumisen astetta voidaan seurata muuttamalla niiden tilaa ja siirtämällä tehtävää kanban kaaviosa eri vaiheeseen.
Tämä pedagogi.fi blogi on asennettu palvelimelle, jota ylläpitää Compuline Oy
Sivustolta voit varata itsellesi käyttöösi oman nextcloud -pilvipalvelimen. Ja tietenkin kokeilla sitä ensin ilmaiseksi
Nextcloud on osoittautunut erinomaiseksi esimerkiksi opiskelijan etäohjauksessa. Se soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi opiskelijan opinnäytetyön tai pro gradun ohjaukseen. Ammattiopistoissa työssäoppimisen ohjauksessa työkalua voi käyttää työpaikkaohjaajan, opiskelijan ja opettajan välisessä yhteydenpidossa. Itse olen käyttänyt välinettä viimeaikoina OPS-työssä opettajakollegoiden kanssa. Ei tarvitse ilta-aikaan oppituntien jälkeen lähteä koululle vaan voi pitää suunnittelupalaverin kotoa käsin. Tässä välineessä on se mukava piirre että se toimii suoraan selaimella. Tietokoneeseen, tablettiin tai puhelimeen ei tarvitse asentaa mitään. Toimii sellaisillakin opettajilla hyvin, joilla ei ole atk-taitoja.
Monella tapaa hyvä softa. Sopii moneen käyttöön. Mihin suosittelet?